Podstawowe zasady żywienia z uwzględnieniem treningu sportowego [18h]
- Funkcje żywności (2h)
- Ogólna charakterystyka składników diety - białka, węglowodany, tłuszcze, woda, witaminy i minerały, pierwiastki śladowe (6h).
- Pożywienie niezbędne dla wzrostu, zdrowia i przeżycia (2h).
- Zalecenia żywieniowe - ocena składników odżywczych z uwzględnieniem wartości energetycznej (2h).
- Rodzaje diet (6h).
Źródła energii dla mięśni i metabolizm wysiłkowy [12h]
- Struktury subkomórkowe i ich zaangażowanie w metabolizm wysiłkowy (2h).
- Źródła energii dla odtwarzania zasobów ATP w mięśniu (2h).
- Regulacja metabolizmu energetycznego (metabolizm beztlenowy i tlenowy) we włóknach mięśniowych wolnych (Typ I) i szybkich (Typ II) (czynniki: wewnątrzmięśniowe, hormony, układ nerwowy - sympatyczny) (4h).
- Metaboliczna adaptacja do treningu fizycznego o różnej objętości, intensywności i różnym charakterze pracy mięśniowej (2h).
- Przyczyny zmęczenia podczas wysiłków krótkotrwałych o wysokiej intensywności i długotrwałych o umiarkowanym natężeniu (2h).
Formy energii w organizmie [6h]
- Energia chemiczna i mechaniczna (1h).
- Pomiary - poboru i wydatkowania energii (2h).
- Współczynnik oddechowy (1h).
- Równowaga energetyczna składników pokarmowych oraz koszt energetyczny w różnej aktywności fizycznej (2h).
Układ trawienny - opróżnianie żołądka, trawienie i absorpcja [10h]
- Budowa układu pokarmowego (2h).
- Regulacja traktu żołądkowo-jelitowego, nerwowa i hormonalna (2h).
- Trawienie i absorpcja podstawowych składników pokarmowych (2h).
- Regulacja opróżniania żołądka podczas wysiłku fizycznego (2h).
- Problemy żołądkowo jelitowe wywołane dietą i wysiłkiem fizycznym (2h)
Budowa i funkcja węglowodanów [12h]
- Cukry proste i złożone i ich funkcja w organizmie (2h).
- Trawienie i absorpcja cukrów w jelicie cienkim (2h).
- Metabolizm cukrów - tlenowy i beztlenowy (2h)
- Zasady podawania węglowodanów w diecie przed, w czasie i po wysiłku (2h).
- Indeks i ładunek glikemiczny (1h).
- Ładowanie glikogenowe -połączone z treningiem (2h).
- Hiper- i hipoglikemia i jej następstwa (1h).
Tłuszcz, jako paliwo energetyczne podczas wysiłku [15h]
- Budowa, funkcja i pochodzenie tłuszczu w diecie (2h).
- Trawienie i transport tłuszczów we krwi (2h).
- Zasady magazynowania i rozkładu tłuszczów w adipocytach i komórkach mięśniowych (2h).
- Zasady metabolizmu tłuszczów w spoczynku i wysiłku fizycznym (2h).
- Stymulatory i inhibitory lipolizy w adipocytach (2h).
- Regulacja metabolizmu cukrów i tłuszczów - dieta optymalna (2h).
- Suplementacja tłuszczami o długim łańcuchu (C18, LCTs), średniej długości łańcuchu (C8 - C10, MCTs) oraz wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi z rodziny Omega-3, a wysiłek fizyczny (3h).
Białka a wysiłek fizyczny [8h]
- Budowa i funkcja oraz metabolizm aminokwasów i białek w organizmie (3h).
- Synteza białek w organizmie (1h).
- Zapotrzebowanie zawodników na białko w różnych dyscyplinach sportu oraz z uwzględnieniem poszczególnych okresów treningowych (2h).
- Aminokwasy i białko, jako czynniki erogenne - suplementacja (2h).
Wolne rodniki i antyoksydanty [6h]
- Wolne rodniki tlenowe i inne - mechanizmy ich powstawania i działania (2h).
- Stres oksydacyjny (2h).
- Antyoksydanty - ochrona mięśni szkieletowych przed uszkodzeniami (2h).
- Ryzyko przyjmowania wysokich dawek antyoksydantów w diecie (1h).
Zapotrzebowanie na wodę i równowaga płynów [9h]
- Zapotrzebowanie na płyny i elektrolity przed, podczas oraz po wysiłku o różnej charakterystyce i w różnych warunkach atmosferycznych (3h).
- Charakterystyka napojów sportowych hiper, izo i hipotonicznych (2h).
- Wpływ odwodnienia i/lub podawanie płynów na wysiłek fizyczny (2h).
- Termoregulacja a wysiłek w gorącym środowisku (1h).
- Aklimacja i aklimatyzacja (1h).
Witaminy i minerały w diecie osób nieaktywnych fizycznie oraz uprawiających sport wyczynowo [8h]
- Funkcje witamin i minerałów w organizmie (1h).
- Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach (1h).
- Mikro, makroelementy i pierwiastki śladowe oraz ich istotne funkcje w organizmie (transport tlenu, koenzymy, funkcje immunologiczne, elektrolity, składniki kości) (2h).
- Wysiłek a zapotrzebowanie na witaminy i minerały (2h).
- Zalecenia spożywania mikroelementów przez zawodników z różnych dyscyplin sportowych (2h).
Hormony, jako sygnały metaboliczne zewnątrz i wewnątrz komórkowe [5h]
- Funkcje i zasady działania hormonów steroidowych i niesteroidowych (2h).
- Wpływ diety i suplementacji na stężenie hormonów katabolicznych i anabolicznych w organizmie (2h).
- Interakcje pomiędzy hormonami np. insulina i glukagon a katecholaminy (adrenalina i noradrenalina) oraz kortyzol i hormon wzrostu (1h).
Masa i skład ciała - implikacje dietetyczne i treningowe [8h]
- Techniki pomiaru składu ciała (densytometria, fałdy skórne, impedancja bioelektryczna, promieniowanie rentgenowskie, tomografia, rezonans magnetyczny i inne) (4h).
- Indeks masy ciała - BMI (1h).
- Efekt jo-jo (1h).
- Strategie obniżanie masy ciała (2h).
Zaburzenia żywieniowe u zawodników [5h]
- Rodzaje i przyczyny zaburzeń żywieniowych sportowca (2h).
- Wpływ zaburzeń żywieniowych na zdrowie i wynik sportowy (1h).
- Zapobieganie i leczenie zaburzeń żywieniowych u zawodników (1h).
- Żywienie a funkcja układu immunologicznego u sportowców (1h).
Dietetyczne suplementy żywieniowe i ich wykorzystanie w sporcie [17h]
- Klasyfikacja suplementów żywieniowych (2h).
- Suplementy o działaniu antykatabolicznym (2h).
- Suplementy o działaniu anabolicznym (2h).
- Suplementy o działaniu antyoksydacyjnym (1h).
- Suplementy wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej (termogeneza i termogeniki) (3h).
- Suplementy o działaniu buforującym (2h).
- Suplementy chroniące i regenerujące aparat ruchu (2h).
- Suplementy stymulujące układ krwiotwórczy (1h).
Zasady prowadzenia wywiadów żywieniowych i ustalania programów żywieniowych dla sportowców [6h]
- Komputerowe programy żywieniowe (1h).
- Zasady układania jadłospisów i ich ocena w aspekcie ich wartości energetycznej oraz zawartości podstawowych składników odżywczych (3h).
- Zapotrzebowania na energię i podstawowe składniki pokarmowe w różnych dyscyplinach sportu (2h).
Modyfikatory żywności [7h]
- Zmiany wartości odżywczej żywności podczas jej przechowywania i przetwarzania (2h).
- Charakterystyka różnych dodatków do żywności (2h).
- Alergeny w żywności (1h).
- Nutraceutyki, probiotyki, prebiotyki i synbiotyki (2h).
Środki dopingujące [8h]
- Historia dopingu (2h).
- Klasyfikacja środków i metod dopingujących (2h).
- Mechanizm działania wybranych środków i metod dopingujących (2h)
- Konsekwencje zdrowotne stosowania dopingu (2h)
Psychologiczne aspekty żywienia [6h]
- Wpływ diety i poszczególnych składników pokarmowych na stan psychiczny (2h).
- Suplementy wpływające na stan psychiczny (koncentracja, relaksacja, poprawa pamięci lub jakości snu) (2h).
- Psychologiczne aspekty zaburzeń żywieniowych (bigoreksja, anoreksja, bulimia) (2h).